Iskolai és kamarai csoport látogatása

2014. március

Márciusban fiatalok és idősebbek is megtekintették a biogáz erőművet

A hónap elején  a kiskunfélegyházi székhelyű Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola 34 tanulója, a hónap közepén pedig a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara szervezésében 30 gazdálkodó, vállalkozó tekintette meg az üzemet.
A diákok az iskolában tanulnak a megújuló energiaforrásokról, ezen belül a biogázról is, emiatt az erőműben tett látogatás remek lehetőséget biztosított számukra az elméleti tanulmányok gyakorlatban történő megismerésére.  
A kamarai csoport a diákokhoz képest természetesen más, gyakorlatiasabb szemmel nézett az üzemre, így őket elsősorban a mindennapi üzemeltetés tapasztalatai érdekelték.

Osztrák látogatók a központban

2013. október 10.

Újabb ország a térképen: Ezúttal Ausztriából fogadott látogatókat a központ.

Október közepén a NAHTEC Nahwärmetechnologie & Anlagentechnik GmbH két munkatársa tett látogatást az AGROWATT Kft. biogáz üzemében. A NAHTEC megújuló energiahordozókat használó technológiák széles spektrumával foglalkozik, így igazán kompetens a biogáz szakmában is. A szakembereket annak ellenére lenyűgözte a kecskeméti erőmű, hogy már sok biogáz üzemben jártak szerte Európában. Elsősorban a siló kukorica mentes, mégis magas hatékonyságú üzemeltetés gyakorolt rájuk nagy hatást. A jövőben a két cég több területen törekszik együttműködés kialakítására.

Török vendég az erőműben

2013. május 31.

Május 31-én Törökországból érkezett látogató a kutató központba.

Murad Ozbasaran Törökországból érkezett, s azért vállalkozott a hosszú utazásra, mert az Agrowatt erőműhöz hasonló nagyságú üzemek építését tervezik hazájukban. A műszaki szakember nagy érdeklődéssel hallgatta a bemutatót és a legapróbb technológiai részletek sem kerülték el figyelmét. A Norm Environmental cég képviseletében érkezett látogató elmondta, hogy Törökországban is nagy lehetőségek állnak a biogáz üzemek előtt. Mivel ott a trágya létfontosságú anyag a mezőgazdaságban a biogáz üzem végterméke is könyebben értékesíthető, mint hazánkban. Mint elmondta az ottani üzemek silókukorica nélkül kell, hogy üzemeljenek, ugyanis ami rendelkezésre áll, azt az állatok etetésére kell, hogy használják. Az eggyüttműködés reményeink szerint hosszútávú lesz és amint a Magyarországon előre látható helyzet is mutatja, tanulhat egymástól mindkét fél.

Megállapodás született a Kecskeméti repülőtérrel

2013. február 20.

A közelmúltban megállapodás született a reptéren kaszált fű beszállítására.

A Kecskeméten található Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis közel 400 hektár területen helyezkedik el, melynek egy részét a katonai létesítmények foglalják el. A repülőtér közel 80 hektárnyi területén azonban fű található, melyet a honvédség folyamatosan kaszál, így rendben tartva a repülőtér területét. Egészen idáig sok gondot jelentett a lekaszált fű elhelyezése. Felismerve, hogy a bogáz üzem számára az aprított fűkaszálék alapanyag forrást jelent, megállapodás született a két fél között. A megállapodás szerint a honvédség által lekaszált, majd összegyűjtött füvet az Agrowatt Kft. saját telephelyére szállítja, majd ott feldolgozza a biogáz üzemben. Így mentesítve a repteret az ezzel járó problémáktól.

Újabb szakmai érdeklődők a kutató központban

2012. október 18.

A budapesti székhelyű NCH Hungary Kft. munkatársai október 12.-én tettek egy egész délelőttös sétát az üzemben.

A 15 fős csoport – benne különböző területekről érkező szakemberek – azzal a céllal érkezett az AGROWATT Kft. biogáz üzemébe, hogy közvetlen tapasztalatokkal gazdagodjon egy biogáz erőmű működésével kapcsolatban. A speciális vegyi anyagok forgalmazásával foglalkozó társaság a jövőben szélesíteni kívánja működési területét, melynek keretében a biogáz technológia irányába is nyitni akar. Ennek megfelelően a látogatókat elsősorban a biogáz képződés közben lezajló biológiai folyamatok, s a folyamatok eredményképp keletkező végtermék tulajdonságai érdekelték. A látogatás végén a csoport elégedettségét fejezte ki a látottakkal kapcsolatban.

Bolgár vendégek az erőműben

2012. október 09.

Október 5.-én Bulgáriából érkeztek látogatók a kutató központba.

Az öt fős csoport Szófiából érkezett, s azért vállalkozott a hosszú utazásra, mert az Agrowatt erőműhöz hasonló nagyságú üzem építését tervezik hazájukban. A műszaki szakemberek nagy érdeklődéssel hallgatták a bemutatót és a legapróbb technológiai részletek sem kerülték el figyelmüket.
A csoport vezetői, Yordan Mihaylov és Lina Yantcheva a látogatás végén elmondták, hogy a látottak tovább erősítették bennük a saját biogáz erőmű építésének gondolatát. 

Újabb diákok a kutató központban

2012. március 27.

Az elmúlt hónapokban több száz diák ismerkedhetett meg a biogáz termelés alapjaival az Agrowatt Kft. kutatóközpontjában.

A téli hideg elmúltával hétről – hétre újabb és újabb iskoláscsoportok látogatták meg a központot. Többek között érkeztek diákok a Katona József Gimnáziumból, a Kocsis Pál Szakközépiskolából, és a Lestár Péter Szakközépiskolából is. Március végére így már több mint 300 diák szerzett közvetlen ismereteket a biogáz technológiáról erőművünkben.

Lezárult a próbaüzem

2011. december 4.

Befejeződött a próbaüzem a biogáz erőműben, s immár stabilan folyik a biogáz termelése.

Körülbelül három hónapot követően befejeződött az erőműben a próbaüzem. Ennek során szeptember 15.-én megtörtént az első kW elektromos energia hálózatba táplálása és lezajlott az erőmű teljesítményének felfuttatása. A próbaüzem elsősorban kukorica siló, illetve lucerna szenázs felhasználásával valósult meg. Jelenleg az üzem stabilan, átlag 89% hatékonysággal zavarmentesen működik. A továbbiakban célunk a teljesítmény fokozása a lehető maximum szint eléréséig.

Kecskeméti diákok az erőműben

2011. szeptember 15.

A Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskolája 2/14 Hulladékgazdálkodási technológus osztálya látogatta meg szeptember 9-én a Biogáz Erőművet.

A huszonkét diák nagy érdeklődéssel járta végig a próbaüzem alatt lévő erőművet, ahol közben előadást hallottak a biogáz előállítás folyamatáról, és működés közben tekinthették meg a szükséges berendezéseket. A minden részletre kiterjedő ismertetésre azért is nagy szükségük van, mert ez a téma a záróvizsgán majd vizsgakérdésként fog szerepelni számukra. Ők voltak az első diákok a kutató központban.

Súlyos problémája oldódott meg a városnak

2011. szeptember 15.

Alighogy megnyitotta kapuit Kisfáiban a kecskeméti Biogáz Üzem és Kutató Központ, máris jelentős problémát segített megoldani a város életében. A Városgazdasági Kft. ugyanis ezentúl itt, az üzemben tudja elhelyezni a közterületeken levágott füvet, amely nyári időszakban napi 60-70 köbmétert jelent.

Az Agrowatt Kft. nonprofit vállalkozásként természetesen ingyen befogadta a keletkezett mulcsozott zöldhulladékot, hiszen ez is egyik alapanyaga a biogáz gyártásának, amely a cég fő tevékenysége. Jelenleg a próbaüzem folyik, amelynek során kiderül, a városi zöldhulladék hosszú távon megfelel-e a technológiai követelményeknek.
Tigyi Márton, a Kecskeméti Városgazdasági Kft.  városüzemeltetési részlegvezetője elmondta: − Régi gondja oldódott meg ezzel Kecskemétnek, hiszen eddig a Nagykőrösi komposztálóba vittük a parkokból beszállított zöldhulladékot, amely jelentős költséggel járt. Reméljük, ez az együttműködés hosszú távú, és a város környezetvédelme számára is hasznos lesz.

Megkezdődött a próbaüzem az erőműben

2011. szeptember 2.

Néhány hónappal az ünnepélyes átadás után elkezdődött az AGROWATT biogáz erőművében a próbaüzem, melynek során megtörténik az erőmű névleges teljesítményre történő felfuttatása.

A fermentort feltöltöttük fermentlével, majd megkezdődött a massza felmelegítése. A felfűtés időszaka nagyjából egy hónapot vett igénybe. Ennek során a hőmérsékletet 38 °C közelébe emeltük. Ez a folyamat azért szükséges, hogy beinduljon az intenzív gázképződés, illetve megteremtsük az ideális körülményeket a fermentáló baktériumok számára. A felfűtést követően került sor augusztus 29.-én az első „etetésre”. Az alapanyag bevitel folyamatos növelésével várhatóan fokozatosan beindul a biogáz termelés és hamarosan sor kerülhet a gázmotor első indítására is. A próbaüzem lezárását, azaz a stabil, üzemszerű működés elérését novemberre tervezzük.

Megnyitó ünnepség keretében lezárult az erőmű építése

2011. április 2.

Befejeződött a biogáz erőmű építése, az ünnepélyes megnyitó ünnepségre május 31-én került sor.

Az eseményen Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a beruházás jelentőségét méltatva úgy fogalmazott: a megújuló energia előállítása stratégiai ágazat Magyarország számára, mely a biogáz hasznosítása terén kimagaslóan jó adottságokkal rendelkezik. Az elkövetkező időszak feladatait az a cselekvési terv jelöli ki, melyet a múlt év végén fogadott el a kormány – emlékeztetett.
A politikus arról is beszélt: hazánk jelenleg a Norvég Alappal való együttműködés első szakaszának lezárásánál tart: eddig száznál több projekt valósult meg a 135 millió eurós keret támogatásával. A következő szakaszban – mely jelenleg előkészítés alatt áll – várhatóan hasonló nagyságrendű forrás lesz elérhető, hangsúlyosan a megújuló energia hasznosítására vonatkozó fejlesztések számára. Fontos szempont azonban a Norvég Alap mellett az európai uniós kohéziós források kapcsán is a felhasználás átláthatóvá tétele – hangsúlyozta.
Ehhez kapcsolódva Vegar Andreassen, a norvég nagykövetség titkára jelezte: támogatóként a környezetvédelmi beruházások iránt elkötelezett norvég állam a jövőben is figyelemmel fogja kísérni a kecskeméti biogáz üzem tevékenységét, mely a két ország együttműködésének egyik fontos és kézzel fogható eredménye.

Megkezdődött a biogáz erőmű építése

2010. szeptember

Hosszas és kényszerű szünet után immár teljes gőzzel folyik az erőmű építése.

2006-ban – miután megalakult a társaság- sikeresen pályáztunk a Norvég Alap keretein belül biogáz kutatóközpont létesítésére. A sikeres pályázatról szóló levél 2008-ban érkezett meg. Ezt követően 2008 második felében elkezdődött a projekt kivitelezése. A gazdasági világválság és mindenekelőtt a kedvezőtlen forint / euró árfolyam hatásai miatt kénytelenek voltunk az építkezés felfüggesztése mellett dönteni. 2010-ben nyílt újra lehetőség a projekt folytatására. 2010 őszén megkezdődtek a földmunkák, illetve az üzemi épületek építése.  A kivitelezés jelenleg teljesen intenzitással zajlik.