Biogáz

A biogáz a szerves anyagok anaerob, vagyis oxigéntől elzárt körülmények közötti bomlásakor baktériumok közreműködésével fejlődő gáz. A biogáz a felhasznált alapanyagtól függően 50 – 65 %-ban metánból, 30-40 %-ban pedig szén-dioxidból áll. A biogáz fűtőértéke az összetétel függvényében változó.

Biogáz képződés

A biogáz szerves anyagok anaerob körülmények közötti lebomlása során keletkezik. A képződés folyamata két szakaszra bontható. Az első egy fermentációs biokémiai folyamat (savas erjedés), amely nagy molekulájú szerves anyagok lebontását, feltárását jelenti. A lebontást savképző baktériumok és gombák végzik. A második szakaszban további baktériumcsoportok az egyszerűbb molekulákat építik le. Így ezek a baktériumok a szerves anyagokat oldható zsírsavakra, alkoholokra, szén-dioxidra, hidrogénre, hidrogénszulfidra bontják. E folyamatok eredménye az energetikai célokra is hasznosítható biogáz.

A biogáz termelés alapanyagai

A biogáz előállításra majdnem valamennyi szerves anyag alkalmas, így a trágya, az élelmiszeripari melléktermékek és hulladékok, minden zöld növényi rész, háztartási zöldhulladékok, lejárt szavatosságú élelmiszerek, éttermi hulladék, kommunális szennyvíziszapok stb. A mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó biogáz erőművekben általában a hígtrágya vagy az almos trágya képezi többnyire a fő alapanyagot. A hígtrágya biztosítja a stabil üzemmenetet, a fermentorokban biztosítja a megfelelő puffer-kapacitást. Fontos, hogy az egyes alapanyagok megfelelő aprítás után kerüljenek a rendszerbe, egyrészt a technológiai problémák kiküszöbölése, másrészt a lebontó baktériumok munkájának elősegítése miatt. Erőművünk valamennyi említett alapanyag fogadására alkalmas. Az egyes alapanyagok biogáz képző potenciálja más és más.
Mezőgazdasági hulladék

Az erőmű technológiája

Biogáz gépészet

Az erőműben egylépcsős, mezofil fermentáció zajlik. A bekerülő hígtrágya, illetve egyéb folyékony alapanyag egy 500 m3-es tartályban kerül tárolásra, majd innen a technológiai épületben elhelyezett keverőtartályba kerül. A növényi, illetve a szilárd halmazállapotú alapanyagok egy toló padozat közreműködésével jutnak a keverő rendszerbe. Ezt követően a technológiai épületben elhelyezett keverőtartályban keverik össze az egyes alapanyagokat. A keverőtartály szolgál arra, hogy az alapanyagok pontos adagokban kerüljenek a folyamatba. Az üzem központi műtárgya a 3080 m3-es fermentor vagy más néven rothasztó. Itt történik a szerves alapanyagok fermentációja mezofil hőmérsékleti tartományban, azaz kb. 36- 38 ⁰C-on. A fermentor egy egyedi kialakítású gáztömör fóliatetővel kerül kiépítésre, mely gáztárolóként szolgál.  A fermentor belső falán helyezkedik el a rozsdamentes acélcsövekből álló fűtésrendszer. A magasságban állítható keverő-berendezések gondoskodnak a fermentorban az egyenletes hő- és szubsztrát eloszlásról. A fermentor mellett helyezkedik el a kísérleti fermentor, melyben lehetőség van különböző alapanyag-kombinációk üzemi próbájára. A fermentorból kikerülő végtermék beton végterméktárolókba kerül tárolásra, mielőtt szántóföldi – trágyaként történő – hasznosítása megtörténne.